5 ting du heller kan bruke tid på enn å pusse opp


Foto: Nikita Kachanovsky on Unsplash
Tekst: Sissel Fantoft

1. Hyttekos

Nordmenn elsker å reise på hytta. Ifølge Statistisk sentralbyrå finnes det neste en halv million hytter i Norge, og de fleste som kjøper hytte er par midt i livet. I koronaåret 2020 ble det solgt rekordmange hytter og fritidsboliger her i landet.

I boka «Knytta til hytta» forsøker idéhistoriker og forfatter Magnus Helgerud å finne svaret på hvorfor hyttelivet er en del av den norske folkesjela.

«Hytta er stedet for den gode virkelighetsflukten. For mange er hyttas fire vegger bare et utgangspunkt for naturopplevelser. Andre vektlegger i større grad hyttekosen inne. Mange har sine faste ritualer på hytta – man lager den samme maten og spiller de samme spillene», sier han i et intervju med Dagsavisen.

Ifølge professor og hytteforsker Finn Arne Jørgensen ved Universitetet i Stavanger er hytta et tilfluktssted for mange nordmenn – et sted hvor det ikke stilles så mange krav og man kan være seg selv.

«Det er blitt en del av den norske kulturen. Det forventes at man drar på hytta og slapper av. Det føles riktig fordi det er blitt en stor kulturell og nasjonal greie», sier han til forskning.no.

Å sette seg i bilen fredag ettermiddag og suse av gårde til hytta, enten det er et moderne palass på fjellet eller ei sjøbu ved fjorden, er toppen av lykke for mange. Mer fritid gir flere mulighet for å dyrke hyttelivets gleder.

2. Båtliv

«I hildringstimen er det godt å seile», sang Erik Bye, og det er det mange nordmenn som kan skrive under på. Å seile på duvende bølger, lytte til putringen fra en snekkemotor, eller fart og spenning i en skjærgårdsjeep: Det er lite som slår en sommerdag på fjorden med en velfylt piknikkurv og familie og venner ombord.

Ro i sjela, friheten til å dra dit vi vil og samholdet blant båtfolket er noen av årsakene til at mange elsker livet på vannet. Som en stolt sjøfartsnasjon med verdens nest lengste kystlinje (etter Canada) er vi jo nesten født med saltvann i årene.

«Jeg elsker å seile og seiler så seint det går an, for turen tar slutt når du kommer til land», synger Odd Børretzen i visa «Sjømannsvals». Han mente at det rett og slett var en framenneskerett å ha båt.

En drøm om en kveldstur med fiskestanga i en robåt på et tjern eller å seile jorda rundt kan bli virkelighet når du slipper å bekymre deg for at taket hjemme må skiftes eller terrassen bør beises.

3. Skogens ro

Ni av ti nordmenn føler seg mindre bekymret når de er ute i naturen, viser en undersøkelse organisasjonen Norsk Friluftsliv publiserte i 2020.

«Naturen er gull verdt for den psykiske helsen vår», kommenterte generalsekretær Bente Lier. Sju av ti nordmenn drømmer om å være mer fysisk aktive, og turer til fots eller på ski er det flest ønsker å gjøre mer av, viser en annen fersk undersøkelse fra Norsk Friluftsliv.

«Nordmenns sanne religion er naturen. Våre guder heter Fjellet, Vidda og Havet», uttalte samfunnsforsker Johann Galtung i et intervju med Kapital.

En studie fra University i Michigan viser at en halvtime i kontakt med naturen er den mest effektive måten å senke stressnivået på. Forskerne kaller det en «naturpille». Å rusle langs sjøen en lys vårkveld, gå fra hytte til hytte i høstfjellet eller sluke mil på ski i vinterskogen gjør at kropp og sinn faller til ro. Det mener i hvert fall dronning Sonja.

«Å gå på tur er magi – det er en livsnødvendighet», har hun uttalt.

4. Vann i munnen

Mat må vi ha, men hva vi spiser er opp til kokken i familien. Tidsklemme, preferanser og økonomi spiller også inn, og ikke minst ferdigheter. Kanskje kan et matlagingskurs være en inspirerende måte å fornye hverdagsmenyen på? Alle kan lære å lage spennende mat, det eneste du trenger er interesse og et kjøkken. Matlaging trenger ikke å være en kjedelig plikt, det kan også være et hav av fristende muligheter. Det arrangeres matlagingskurs over hele landet, og det finnes tilbud for enhver smak om å lære å lage retter fra verdenshjørner. Kulinarisk Akademi har til og med digitale matlagingskurs, hvor du i løpet av halvannen time guides gjennom tilberedningen av to deilige retter. Tid er kanskje den aller viktigste ingrediensen i et godt måltid. Du kommer også langt med god planlegging, nysgjerrighet og mot til å prøve noe nytt. Hjemmelaget mat fra bunnen av er sunnere enn halvfabrikata og ferdigretter, og dermed et bedre valg for helsa. Å lage mat sammen med familien eller venner er dessuten et hyggelig pustehull i en travel hverdag!

5. Hobbytid

Mer fritid gir deg tid til å dyrke hobbyer. I løpet av koronatiden har mange av oss oppdaget nye fritidssysler. Strikkedilla spredte seg for eksempel som en farsott over landet i så stort omfang at butikkene gikk tomme for garn! Å lære et nytt språk til den dagen vi kan reise verden rundt igjen er også en god investering. Gratisappen DuoLingo tilbyr mer enn 50 ulike språkkurs du kan ha på øret. Et annet tips er å lære å spille et nytt instrument. Kanskje har du et nedstøvet piano stående i en krok, eller en gammel gitar på loftet? Forskning viser at å lære noe nytt, som et språk eller å spille et instrument, er en av de beste måtene å utfordre og stimulere hjernen på, og det å bruke hjernen aktivt kan bidra til å forebygge demens.

Tid til å lese en god bok er også noe mange av oss drømmer om. I stedet for å lete rundt på måfå på biblioteket er det smart å sette opp en «ønskeliste» over bøker du lenge har hatt lyst til å lese, og bestille dem på bibliotekets nettside. Da kan du bare stikke inn om og hente en godtepose full av gode leseopplevelser når du har tid. Foretrekker du lydbok kommer det stadig nye tjenester hvor du kan velge og vrake. Podcast har også blitt en favoritt for mange. Uansett hva som fenger din interesse finnes det et vell av spennende lytteopplevelser å velge mellom.